Na spletni strani Ljudske univerze Krško uporabljamo piškotke.

S pomočjo piškotkov izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več

Se strinjam

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se shranijo na vašo napravo, da lahko spletna stran omogoči dodatne možnosti, ki bi bile drugače nemogoče. Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika. Shranjevanje in uporabo le teh lahko onemogočite ali omejite.

Za podroben opis uporabe piškotkov kliknetu tukaj.

Univerza za tretje življenjsko obdobje pri LU Krško

Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Ljudski univerzi Krško deluje že od leta 1999. V letu 2014 je praznovala 15-letnico uspešnega delovanja. Je članica Mreže Slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje, ki združuje več kot 45 UTŽO po celotni Sloveniji. Namenjena je upokojencem in tistim, ki se želijo aktivno vključiti v izobraževalno gibanje in sprejemajo načela in pravila Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Starejši se vključujejo v študijske programe računalništva, tujih jezikov, osebne rasti in zdravja. Vsakoletna ponudba programov je v drugi polovici avgusta objavljena na spletni strani Ljudske univerze Krško.

Vpis je mogoč osebno na sedežu UTŽO pri Ljudski univerzi Krško, Dalmatinova ulica 6, Krško,

vsak delovni dan od 8.00 do 12.00.

INFORMACIJE: Monika Novšak, Tel.: 07 48 81 160, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

NAČELA IN PRAVILA MREŽE SLOVENSKE UNIVERZE ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

Univerza za tretje življenjsko obdobje je civilno izobraževalno gibanje, ki temelji na prostovoljnem delu, sodelovanju in prispevanju vseh članov.

Člani (udeleženci), mentorji in sodelavci svoje znanje, izkušnje, zamisli in kulturo izmenjujejo med seboj in po svojih močeh prispevajo k ustvarjalnemu delovanju svoje študijske skupine in Univerze za tretje življenjsko obdobje v celoti.

V tem gibanju člani sodelujejo zato, ker si želijo pridobiti znanje za osebnostno rast, za življenje, za razumevanje lastnega položaja v družbi ter za delovanje v okolju v lastno dobro in v dobro drugih generacij.

Znotraj gibanja in v javnosti skrbijo za razvijanje pozitivnega odnosa do starosti in staranja in za pozitivno podobo UTŽO.

Člani UTŽO gojijo prijazne in strpne odnose do vseh udeležencev gibanja. UTŽO je odprta vsem odraslim v poznejših letih (upokojenim in brezposelnim) ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, politično, narodnostno ali versko pripadnost.

Člani tega gibanja postanejo s pristopno izjavo in plačilom letne članarine.

Več o Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje najdete na spletni strani: http://www.utzo.si/mreza-utzo/

 

KAKO POTEKAJO ŠTUDIJSKI PROGRAMI?

Člani se vključijo v manjše (ali večje) študijske skupine, ki so navadno organizirane po študijskih programih. Poleg mentorja, ki program strokovno vodi, so tudi slušatelji sami s svojimi izkušnjami, odkrivanjem, znanjem in kulturo vir učenja skupine.

Študijsko leto traja osem mesecev, od začetka oktobra do konca maja naslednjega koledarskega leta. Vsakoletni prispevek za delovanje skupine in pokrivanje stroškov izvedbe študijskega programa določi svet zavoda v ceniku glede na sredstva, s katerimi razpolaga.

Vpisi v študijsko leto potekajo v septembru na sedežu Univerze za tretje življenjsko obdobje na Ljudski univerzi Krško, Dalmatinova ulica 6, Krško. Začetek študijskega leta je praviloma 1.oktobra.

Izobraževalna srečanja potekajo po študijskih programih, ki zberejo vsaj 10 članov. Praviloma so srečanja skupine enkrat tedensko po dve ali tri pedagoške ure skupaj in to kontinuirano skozi celo študijsko leto.

Študijske skupine, če je le mogoče, svoje učenje obeležijo s študijskimi »izdelki«, akcijami ali kakšno novo stalnejšo dejavnostjo v okolju. Za delovanje študijske skupine skrbijo njeni člani, mentor, vodstvo univerze. Še posebej skrbno pa za vse dejavnosti skrbi animator skupine, izbrani član ali članica.

Univerza temelji na soodgovornosti in prostovoljnem delu članov, mentorjev in sodelavcev UTŽO. Razen študijskih programov, ki so stalna oblika učenja za posamezno skupino in trajajo vsaj leto dni, na UTŽO občasno potekajo tudi različne tematske učne delavnice, predavanja in druge oblike učenja in druženja.
Število in raznolikost dejavnosti sta odvisna od sodelovanja vseh, ki so v izobraževalnem gibanju, imenovanem Univerza za tretje življenjsko obdobje.

Predloge za nove študijske in druge dejavnosti lahko posredujejo člani svojemu animatorju skupine ali vodstvu univerze pisno ali ustno. O predlogih odloča programski odbor, ki ga sestavljajo člani UTŽO in predstavniki Ljudske univerze Krško.

 

INFORMACIJE: Monika Novšak, Tel.: 07 48 81 160, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.